HAYA İMANDANDIR

HAYA İMANDANDIR
İman yeterli olmayınca ibadet uygulamaya geçmedi veya zayıf olduğundan yeterli gücü vermedi,veremedi.
İbadetin olmayışı ahlakı çökertti.
Ebû Hureyre -radıyallahu anh-‘dan rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in şöyle söylediğini işittim:
«Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?» Sahabeler: “O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah şöyle buyurdu: «Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder.» hadisi tahakkuk etmedi.
İman, ibadet, ahlak sac ayakları etkisiz kaldı.
Ayakta kalmayınca, sahibini de ayakta tutamadı.
Toplum çöktü.
Haya utanıp gitti.
Haya imandandır.
Temizlik imandandır.

@@@@###

Hadisi şeriflerde haya konusu

## Hadislerde Haya Konusu

Hadislerde haya, İslam ahlakının temel taşlarından biri olarak vurgulanır ve birçok farklı yönüyle ele alınır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), haya duygusunun önemini ve müminlerin hayatındaki rolünü çeşitli hadislerle açıklamıştır.

**Haya İmanın Bir Parçasıdır:**

Peygamber Efendimiz (s.a.s.), hayânın imanın bir parçası olduğunu ve müminlerde mutlaka bulunması gereken bir özellik olduğunu şu hadisiyle bildirmiştir:

> **”Haya imandandır.”** (Sahih-i Buhari)

Bu hadise göre haya duygusu, imanın bir göstergesidir ve imanın tamlığı için hayâ sahibi olmak gerekir. Haya duygusu olmayan bir kimsenin imanı eksik veya zayıf olarak kabul edilir.

**Haya, Kötülüklerden Alıkoyar:**

Haya duygusu, insanı kötülüklerden ve günahlardan alıkoyan bir fren görevi görür. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu durumu şu hadisiyle açıklamıştır:

> **”Hayâ, insanı cehennemden alıkoyan bir kalkandır.”** (Tirmizi)

Hayâ sahibi bir insan, utanç duygusu nedeniyle haram ve günah olan şeylerden uzak durur ve Allah’ın rızasına aykırı davranmaktan çekinir.

**Haya, Ahlakın Temelidir:**

Haya duygusu, birçok güzel ahlaki özelliğin temelini oluşturur. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu durumu şu hadisiyle dile getirmiştir:

> **”Haya, her hayrın anahtarıdır.”** (Beyhaki)

Hayâ sahibi bir insan, dürüst, cömert, yardımsever, saygılı ve merhametli gibi birçok güzel ahlaki özelliğe sahip olma eğilimindedir.

**Haya, Güzel Söz ve Davranışa Teşvik Eder:**

Haya duygusu, insanı güzel söz ve davranışlara teşvik eder. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu durumu şu hadisiyle vurgulamıştır:

> **”Müminlerin en hayırlısı, en çok hayâ sahibi olandır.”** (Tirmizi)

Hayâ sahibi bir insan, konuşmalarında ve davranışlarında özenli ve dikkatli davranır, başkalarına karşı saygılı ve nazik olur.

**Haya, Her Müslüman’a Gereken Bir Erdemdir:**

Haya duygusu, kadın ve erkek, yaşlı ve genç her Müslüman’a gereken bir erdemdir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu durumu şu hadisiyle açıklamıştır:

> **”Haya, müminin süsüdür.”** (İmam Ahmed)

Hayâ sahibi bir insan, her zaman ve her yerde bu erdemi korur ve Allah’ın rızasına uygun şekilde davranmaya çalışır.

**Hadislerde hayayla ilgili daha birçok örnek ve öğüt yer almaktadır.** Bu hadisler, hayânın önemini ve müminlerin hayatındaki rolünü açıkça göstermektedir. Haya duygusunu geliştirmek ve korumak, her Müslüman için önemli bir görevdir.

Bakınız. HAYA ÜZERİNE https://youtu.be/x_vuM74vXOs

HAYA İMANDANDIR

“Allah, içinizden iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapan kimselere vaad etti ki, kendilerinden öncekilere verdiği gibi onlara da yeryüzünde hâkimiyet verecek, onlar için hoşnutluğuna vesile kıldığı dinlerinin yerleşip yayılmasını sağlayacak, şu andaki korkularını güvenliğe çevirecektir; çünkü onlar bana hiçbir şeyi ortak koşmaksızın kulluk etmektedirler. Bütün bunlardan sonra kim inkâra saparsa yoldan çıkmış kimseler işte bunlardır.”Nur.55.

-” İnsanı önünden ve ardından takip eden melekler vardır. Allah’ın emriyle onu korurlar. Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez. Allah, bir kavme kötülük diledi mi, artık o geri çevrilemez. Onlar için Allah’tan başka hiçbir yardımcı da yoktur.” Rad. 11.

-“Her kim de benim zikrimden (Kur’an’dan) yüz çevirirse, mutlaka ona dar bir geçim vardır. Bir de onu kıyamet gününde kör olarak haşrederiz.” Taha. 124.

MEHMET ÖZÇELİK
21.07.2024

Loading

No ResponsesTemmuz 21st, 2024